Hoe organiseren we leefstijlgeneeskunde in de zorg? Experts in dialoog bij de Diabetes Fonds Podcast.

Hoe kunnen we de zorg zo inrichten dat leefstijlgeneeskunde vaker wordt toegepast in de consulten van zorgprofessionals? Deze vraag staat centraal in de nieuwe aflevering van de Diabetes Fonds podcast waar experts Andrea Evers (hoogleraar Gezondheidspsychologie Leiden University) en Karel Bos (huisarts(opleider)) te gast waren.

diabetes fonds podcast andrea evers gezondheidspsychologie karel blok huisarts eerstelijn preventie gezondheidszorg zorg
 Deze aflevering stroomt over van de wetenschappelijk onderbouwde tips en trucs waarmee je als behandelaar zo goed mogelijk kan aansluiten bij de beleving en de hulpvraag van de patiënt. Om mensen succesvol aan te zetten tot zelfredzaamheid is het bijvoorbeeld van cruciaal belang om je bewust te zijn van de effecten van je eigen communicatieve vaardigheden, maar ook van de interesses en eerdere ervaringen van patiënten. Dat kan hem in kleine dingen zitten, zoals gebruik maken van (non-)verbale cues en het uitstralen van rust tijdens het consult ondanks de volle agenda. Maar sommige dingen zijn minder vanzelfsprekend. Wat kun je bijvoorbeeld het beste doen als een patiënt zelf geen vertrouwen meer heeft in oplossingen? Beluister voor antwoorden op deze en andere belangrijke vragen de podcast hieronder of via de Spotify app.