Gezonde voeding en een gezonde voedselomgeving (thema 6) - Thema van de Maand

Deze week is het De Week van Ons Eten. Niet iedereen in Nederland heeft toegang tot betaalbare, gezonde voeding. Vooral mensen met een lagere sociaaleconomische positie lopen hierdoor meer risico op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Binnen thema 6 "Gezonde voeding en een gezonde voedselomgeving" van het Healthy Society Programma werken themaleiders Machteld van Lieshout en Jessica Kiefte-de Jong aan interventies die een gezonde voeding stimuleren en een gezonde leefomgeving bevorderen.

Een voorbeeld van een succesvol project binnen dit thema is de Food Boost Challenge. Hier werken mbo-, hbo- en wo-studenten samen met jongeren aan vernieuwende ideeën om gezond eten aantrekkelijker en toegankelijker te maken. Dit gebeurt via eendaagse hackathons, korte challenges van zes weken en uitgebreide programma’s van negen maanden. In drie edities van de lange Food Boost Challenge hebben ruim 385 studenten van 30 opleidingen onderzoek gedaan onder meer dan 1500 jongeren. Met behulp van creatieve onderzoekstechnieken zijn inmiddels 45 concepten en 28 prototypes ontwikkeld die bijdragen aan gezondere voedselkeuzes en een gezondere voedselomgeving voor jongeren.

Bekijk de video en ontdek meer over de Food Boost Challenge:

External video URL