Dagblad Trouw besteedt aandacht aan placebo en nocebo effecten in arts-patiëntcontact

Zondag 29 mei verscheen in dagblad Trouw een essay waarin aandacht werd besteed aan dit fenomeen. De effecten van placebo en nocebo effecten in arts-patiëntcontact worden uitgelegd door ervaringsdeskundige Sofie Rozendaal en wetenschappelijk onderzoekers op dit gebied prof. dr. Andrea Evers en dr. Peter Lucassen.

Kun je werkelijk ziek worden van de woorden die een arts tegen je uitspreekt? En zo ja, hoe werkt dit precies? Zijn de klachten het resultaat van pure inbeelding, of treden er weldegelijk fysiologische veranderingen op in het menselijk lichaam na het horen van bijvoorbeeld een foutief gestelde diagnose? Antwoorden op deze belangrijke vragen dragen bij aan een geïnformeerde en gezonde maatschappij.

dagblad trouw placebo nocebo wetenschap

 

Het artikel combineert het ervaringsverhaal van journalist en schrijver Sofie Roozendaal met een wetenschappelijke verdieping door prof. dr. Andrea Evers  en dr. Peter Lucassen, waardoor het fenomeen van placebo en nocebo in arts-patiëntcontact zowel invoelbaar als begrijpelijk wordt voor de lezer. Prof. dr. Evers is Medical Delta hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden, en dr Lucassen is huisarts en senior onderzoeker eerstelijnsgeneeskunde aan het Radboud UMC. Het artikel sluit af met evidence-based tips voor patiënten en zorgprofessionals, zodat zij geïnformeerder kunnen handelen in toekomstige situaties.

Het is van uiterst belang dat er aandacht wordt besteed aan de impact van het gesproken woord van de medicus in de context van behandeling en diagnostiek, gezien prettig contact en weloverwogen interpersoonlijke communicatie een enorm verschil kan maken en de gezondheidsuitkomsten van patiënten kan bevorderen. En dat is waar we het uiteindelijk voor doen.

Klik hier om het artikel te lezen in dagblad Trouw.